3 tips om een huis te kopen, ook al ben je niet gehuwd!
Getrouwd, wettelijk of feitelijk samenwonend? Het maakt echt wel uit als je van plan bent om een woning te kopen. Hoe regel je dat dan precies?
Eerst en vooral: als gehuwden ga je een huwelijkscontract aan. Onder welk stelsel dat ook gebeurt: de gezinswoning is beschermd. Geen van de partners kan deze dus zomaar verkopen. Zijn er schulden, dan betaal je samen af.
Wettelijk samenwonenden genieten een beperkte bescherming en feitelijk samenwonenden hebben helemaal geen juridische band en dus ook geen bescherming. Heel vaak komt het voor dat koppels eerst jarenlang samenwonen vooraleer ze trouwen. En ook komt het steeds vaker voor dat huwen helemaal niet meer gebeurt. De cijfers blijven dan ook in dalende lijn.
Toch maken we plannen, ongeacht de verbintenis met elkaar, rond samenwonen, een woning kopen of huren. We zetten enkele tips voor samenwonenden op een rij.
1. Regel alles 50-50
Wanneer je samen een investering aangaat, lijkt het logisch om elk de helft van de aankoop te dragen. Als je dit in een aanwasbeding onderbrengt, help je elkaar beter te beschermen mocht één van beide partners overlijden.
Toch is het daarom niet zo vanzelfsprekend dat je elk evenveel euro’s in de lade legt. Ook dan kan je allebei voor de helft eigenaar worden. Weliswaar gebeurt dit door op papier aan te tonen dat de ene partner een zogenaamde ‘schuld’ heeft bij de andere. Mocht de relatie tot een einde komen, dan kan de tweede partner die schuld terugeisen.
2. Bereid je voor op het ergste
Als je trouwt of gaat samenwonen, denk je niet aan de ergere dingen des levens zoals een relatiebreuk, schulden of overlijden. Toch kan je je maar beter voorbereiden voor mocht het mislopen. Voor samenwonende partners is het erfrecht beperkt. Het komt erop neer om zelf je erfrecht in orde te brengen door bv. een testament aan te gaan. Een notaris kan met jou bespreken wat de beste manier is om dit in orde te brengen, of je nu blijft samenwonen, of vandaag samenwoont met latere trouwplannen.
3. Maak een samenlevingsovereenkomst op
Met een huwelijkscontract is vanzelfsprekend alles geregeld. Wanneer je samenwoont, kan je maar beter een samenlevingsovereenkomst (laten) opmaken. In deze overeenkomst kan je laten opnemen welk vermogen je beide hebt of hoeveel jullie elk financieel bijdragen in het dagelijkse leven. Ook kan je hierin opnemen dat de woning niet verkocht mag worden zonder dat je allebei hiermee akkoord gaat.
Ben je feitelijk samenwonend, dan kan je zo’n overeenkomst zelf opstellen. Toch is het een aanrader een notaris te raadplegen om jezelf te beschermen. Voor wettelijke samenwonenden volbrengt een notaris dit werk net omdat er voor hen verschillende regels bestaan.
De beste tip is om een notaris te raadplegen voordat je ergens een aankoop ondertekent. Eens je alles op een rijtje hebt, lonkt de zoektocht naar een woning en het dromen naar het samenwonen.
Veel succes!
Heb je nog bijkomende vragen? Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor op het nr. 0477/50.45.65 of mail naar info@century21advieskantoor.be en we helpen je graag verder!