Daken en ramen van woningen én huurwoningen in Vlaanderen moeten voldoende geïsoleerd zijn
Sinds 1 januari 2020 moeten alle daken en ramen van woningen én huurwoningen in Vlaanderen voldoende geïsoleerd zijn. Wie niet in regel is, krijgt strafpunten. Dat kan je parten spelen als je een woning wil verhuren of kan zelfs leiden tot de ongeschiktheid van je woning.
Deze regel geldt voor alle woningen, appartementen en studio’s die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
Recentere woningen voldoen meestal al aan de norm. Enige uitzondering: kamers en daken kleiner dan 2 vierkante meter. De isolatienorm dient een warmteweerstand te hebben van minstens 0,75m² K/W (m² kelvin per watt).
Voor alle anderen hangt het af van de kwaliteit van het isolatiemateriaal, maar het komt ongeveer op een laag van 3 tot 4 cm.
Is je zolder onbewoond en onverwarmd?
Ook deze dient geïsoleerd, een zoldervloer- of plafondisolatie is echter wel voldoende. Voor energiebesparende investeringen kun je bij netwerkbeheerder Fluvius terecht met al uw vragen. Als je dak niet voldoet kan de wooninspecteur strafpunten toekennen aan deze woning.
Iedereen kan een onderzoek naar de ongeschiktheid van je woning aanvragen, maar de kans dat de inspecteur aanklopt bij je eigen woning is klein. In de praktijk gebeurt dit meestal op vraag van huurders – zo’n aanvraag gebeurt bij de gemeente – of een derde partij (OCMW, sociaal verhuurkantoor). Vooral verhuurders zullen dus met de maatregel te maken krijgen.
Heb je een maximaal aantal strafpunten, dan kan je woning ongeschikt verklaard worden.
Vanaf 2023 kan het ontbreken van dubbelglas al leiden tot ongeschiktheid. In de tussenperiode krijg je strafpunten voor enkele beglazing.
Wanneer je verhuurde woning ongeschikt verklaard wordt, moet je isoleren. Indien dit niet gebeurt binnen het jaar, dan heft de gemeente een belasting tussen de 500 en 900 euro. Een ongeschikte woning mag je niet verhuren en dit op straffe van boetes en zelfs een gevangenisstraf. Lopende huurovereenkomsten kunnen nietig verklaard worden. Bovendien kan de huurder huur terugvorderen. Moet de huurder verhuizen? Dan draai je op voor de kosten.Je mag een ongeschikt verklaarde woning verkopen maar dit zal absoluut nadelig zijn voor de verkoopprijs en de notaris moet de koper hierover informeren. De nieuwe eigenaar moet deze heffing betalen, maar krijgt daarvoor een vrijstelling van twee jaar zodat er voldoende tijd is om de woning in orde te brengen.
Meer info op energiesparen.be