De 5 grootste mythes over immobiliën
De immobiliën sector is soms niet echt heel bekend bij het grote publiek, hierdoor kunnen er hardnekkige mythes ontstaan.
De meeste mensen komen hoogstens enkele keren in heel hun leven in contact met een vastgoedmakelaar. Het aan- of verkopen van panden is niet echt iets waar je dagelijks mee bezig bent als particulier. Toch hebben we allemaal (on)rechtstreeks ervaring met de vastgoedwereld. De mythes die ontstaan zijn over de vastgoedwereld gaan wij hier nu uit de wereld helpen.
1) Alle vastgoedmakelaars zijn gelijk
Het klopt dat veel vastgoedmakelaars gelijkaardige tarieven hanteren, maar het klopt niet dat ze allemaal hetzelfde doen. Makelaars specialiseren zich echter. Sommige makelaars richten zich meer op de exclusievere woningen, soms houden ze zich meer bezig met de verhuur van woningen of soms specialiseren ze zich om de kopers van vastgoed een goede begeleiding te kunnen geven.
2) In de immobiliënsector wordt veel geld verdiend
Dit is een mythe die ook wel een grond van waarheid heeft natuurlijk. Het klopt dat de immobiliënsector één van de belangrijkste economische sectoren van België is en dat er bedrijven en personen zijn die hier veel geld mee verdienen. Dit is dus zeker geen mythe. Toch is niet iedereen in de vastgoedsector iemand die zoveel mogelijk geld wil verdienen. Makelaars verkopen niet elke dag een woning en daarnaast investeren ze zelf ook veel tijd en geld in het promoten van een woning. De vastgoedmarkt werkt bovendien in golfbewegingen. Periodes waarin de zaken heel goed gaan, worden met andere woorden regelmatig afgewisseld met crisisperiodes. Bovendien geldt de commissie afspraak bij Century 21 als een no cure – no pay. Geraakt jouw huis niet verkocht? Geen probleem, de kosten zijn voor ons!
3) Als je de prijs van een woning bepaalt moet je ruimte laten voor onderhandelingen
Dit is een idee waarover makelaars regelmatig discussie hebben met hun cliënten. Het lijkt misschien een logische onderhandelingstactiek, eerst meer vragen en dan zakken naar de prijs die je hoopte. Het probleem hierbij is dat je de manier waarop mensen een woning zoeken volledig negeert. Deze houden geen rekening met de eventuele marge. Ze kijken of bezoeken enkel woningen die binnen hun budget past. Door het stellen van een te hoge vraagprijs met het idee op afbieden, kan je potentiële kopers mislopen en krijg je zelfs de kans niet om te onderhandelen.
4) Een aankoopmakelaar inschakelen is weggegooid geld
Je hebt waarschijnlijk nog nooit in je leven zo’n belangrijke transactie gesloten als de aankoop of verkoop van een woning? Niemand verplicht je om je te laten bijstaan door een expert zoals een makelaar. Opgelet, je moet je wel laten bijstaan door een notaris voor het administratief-wettelijke gedeelde. Maar het financiële belang van zo’n transactie is zo groot dat een vastgoedexpert geen overbodige luxe is. Een vastgoedmakelaar kan aan de hand van zijn kennis en ervaring uitmuntend onderhandelen en slaagt daarbij ook vaak zijn cliënten veel geld te doen besparen.
5) Een woning particulier verkopen doet je veel geld besparen
Een woning verkopen is iets totaal anders dan het verkopen van eender welk ander object. Als je bijvoorbeeld jouw auto wil verkopen als particulier en daarbij slecht onderhandeld of geen kennis hebt van de prijs, verlies je hoogstens een paar duizend euro. Doe je hetzelfde met je woning, dan kan dit je tot tienduizenden euro’s kosten. Zelfs als je een goede onderhandelaar bent, geeft dit geen garantie dat je weet hoe je de ideale vraagprijs bepaald, hoe je je woning op de markt moet zetten en welke voorwaarden je moet opnemen in het contract. Contacteer daarom best een erkende makelaar zoals Century 21.
Century 21 heeft ook als enige in België een online schattingstool die jouw woning op een degelijke manier kan schatten. Benieuwd hoeveel jouw woning waard is?
Interesse om jouw woning met ons te verkopen ? bel ons op 0477/50.45.65 of stuur een mail naar info@century21advieskantoor.be .