Groeiend aandeel vastgoedtransacties voor makelaars dankzij strenge reglementering en professionalisering.
Het aandeel onroerende goederen dat via een vastgoedkantoor of via een notaris verkocht is aanzienlijk gestegen, met name van 37,3 % in de periode 1996-2000 naar 73,3 % in 2016, datum van het jongste onderzoek.
Stijging vastgoedtransacties.
Het aandeel onroerende goederen dat via een vastgoedkantoor of via een notaris verkocht is aanzienlijk gestegen, met name van 37,3 % in de periode 1996-2000 naar 73,3 % in 2016, datum van het jongste onderzoek. Volgens Fednot, de federatie van notarissen, blijft het aandeel van de door particulieren via een notaris verkochte onroerende goederen zeer laag. Er zijn inderdaad notarissen die als makelaar optreden tijdens een verkoop, maar deze praktijk blijft beperkt.
Strenge regelgeving voor vastgoedmakelaars.
In België geldt een streng, bij wet vastgesteld regelgevend kader voor het beroep van vastgoedmakelaar. Dit regelgevend kader voor vastgoedprofessionals werd in 1993 tot stand gebracht op vraag van de belanghebbende partijen in de immobiliënsector, om de sector meer te professionaliseren en de consumenten beter te beschermen. De wetgeving regelt het dragen van de titel en de uitoefening van het beroep. Al wie als zelfstandige de activiteiten van vastgoedmakelaar wenst uit te oefenen, moet daartoe zijn erkend, dit betekent zijn ingeschreven op het tableau van vastgoedmakelaars (of in de lijst van stagiairs) bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Het BIV beheert dus de toetreding tot het beroep en waakt over het naleven van de deontologische regels. De titeldragende beroepsbeoefenaars betalen een jaarlijkse bijdrage aan het BIV. België is een van de weinige Europese landen met een beroepsorde voor vastgoedmakelaars.
Minstens bachelor-niveau.
Om aanspraak te kunnen maken op de BIV-erkenning moet de kandidaat-vastgoedmakelaar houder zijn van een diploma hoger onderwijs minstens op bachelor-niveau (3 studiejaren) of van een opleidingsdiploma voor bedrijfsleider overeenkomstig met het beroep van vastgoedmakelaar. Voorts moet hij of zij als zelfstandige een stage van 200 dagen hebben gelopen in hoofd- of bijberoep bij een stagemeester (te presteren in de loop van een periode van ten minste twaalf maanden en maximaal zesendertig maanden). De kandidaat vastgoedmakelaar moet bovendien voorafgaand een bekwaamheidsproef afleggen waarbij wordt nagegaan of zijn beroepskwalificaties voldoen aan de vereisten voor vastgoedmakelaar. Deze test is niet gericht op het afwijzen van kandidaten, maar op het opsporen van leemten bij de kandidaat-stagiair, zodat gepaste, tijdens de stage te volgen opleidingen kunnen worden voorgesteld. Op het einde van zijn stage moet de kandidaat nog een geschiktheidstest afleggen waarbij wordt nagegaan of hij een voldoende professionele achtergrond heeft om de titel te mogen dragen. Bovendien moet de vastgoedmakelaar zich permanent blijven bijscholen.
Verplichte derdenrekening.
Erkende vastgoedmakelaars moeten ook verplicht een verzekering afsluiten die hun beroepsactiviteiten dekt en moeten verplicht een derdenrekening gebruiken waarop ze de gelden die aan hun klanten behoren, dienen onder te brengen en dit om deze laatsten te beschermen, onder andere in geval van faillissement van het immobiliënkantoor.
Bron: Instituut voor de nationale rekeningen.