Lagere registratierechten bij enige woonst: hoeveel betaal je nu in Vlaanderen?
De aankoop van een eigen en enige woning wordt binnenkort goedkoper, terwijl je bij het verwerven van een tweede woonst hogere registratierechten moet neertellen. Maar hoe ziet het plaatje er vandaag uit en hoe sterk verschillen de tarieven per gewest?
Iedereen die in België een huis, appartement of grond koopt, betaalt verkooprechten. Die zijn bij het grote publiek beter bekend als registratierechten. Het is een belasting die de Belgische staat heft bij de registratie van een akte of geschrift in een register, in dit geval dus de aankoop van vastgoed. De tarifering, regels en uitzonderingen zijn regionaal bepaald en ondergingen de laatste jaren verschillende wijzigingen.
Wie een appartement of huis aankoopt om er zelf in te wonen, betaalt binnenkort immers maar 3 procent in plaats van 6 procent registratierechten. Voor een tweede verblijf stijgt dat percentage van 10 naar 12 procent.
Vlaanderen geldt een standaardtarief van 10 procent voor de aankoop van een onroerend goed. Dat tarief ligt lager dan in de andere gewesten. Bovendien genieten veel kopers van een vermindering. Wie een eigen en enige woning koopt, betaalt vandaag nog een gunsttarief van 6 procent. Dat zou dus dalen naar 3 procent. Eén van de voorwaarden is dat je je binnen drie jaar na het verlijden van de notariële aankoopakte op het adres van die woning inschrijft in het bevolkings- of vreemdelingenregister.
Wie er zich toe verbindt de eigen woning ingrijpend energetisch te renoveren, maakt nu aanspraak op een tarief van 5 procent. De vraag is in hoeverre er na de daling van het tarief voor de enige, eigen woning nog extra kortingen blijven gelden voor een aankoop met het oog op een energetische renovatie. Dat geldt ook voor de aankoop van een beschermd monument als investering. Wie van dat monument een eigen en enige woning maakt, betaalt maar 1 procent. Al verwacht de overheid dat je die uitgespaarde centen wel volgens opgelegde regels in het pand investeert.
Om het plaatje compleet te maken: met de aankoop van een sociale woning gaat een tarief van 1,5 procent gepaard. Koop je een woning voor verhuur aan een erkend sociaal verhuurkantoor, dan bedraagt het verkooprecht vandaag 7 procent.
Het vroegere verschil tussen groot en klein beschrijf behoort sinds 1 juni 2018 tot het verleden. Er geldt wel een korting van 5.600 euro op de verkooprechten bij een aankoopwaarde van maximaal 200.000 euro. Dat plafond ligt in verschillende gemeenten rond Brussel en bepaalde steden nog iets hoger.
Voor de aankoop van een tweede woning zouden de registratierechten stijgen van 10 naar 12 procent.
Overige kosten
Naast registratierechten gelden nog andere kosten, zoals de erelonen voor de notaris en administratieve kosten. Bij het afsluiten van een woonkrediet ben je ook registratierechten, ereloon, aktekosten en inschrijvingsrecht verschuldigd. De website Notaris.be biedt een handige tool om de totale kosten te berekenen.
Heb je bijkomende vragen? Mail naar info@century21advieskantoor.be en we helpen je graag verder!